Ce este Ukulele?

Ukulele sau ukelele este un instrument muzical cu o istorie relativ recentă care poate fi asemnănat cu o chitară mai mică. Acesta a fost inventat de către imigranții portughezi din Hawaii la sfârșitul secolului al XIX-lea și este o adaptare a cavaquinho-ului portughez. Inițial, ukulele avea 5 coarde, iar în secoul al XX-lea după ce s-a răspândit în întreaga Polinezie Franceză și Insula Paștelui a rezultat varianta tahitiană sau polineziană cu doar 4 coarde. Acesta a fost folosit ca instrument principal in Hawaii, Tahiti și Insula Paștelui, fiind primul instrument cu corzi folosit în această zonă.

În Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii ukulele a fost primul instrument cu care mulți artiști contemporani au pășit în ritmul muzicii moderne. Printre aceștia se număra Jimi Hendrix, Paul McCartney și George Harrison (Beatles) și Brian May (Queen).

Fie că discutăm despre modele acustice, electrice sau electro-acustice, există 4 varietăți de ukulele care diferă între ele prin dimensiunile lor și tipul de acordaj folosit:

  • soprana – este ukulele original (standard) din Hawaii și are dimensiunea cea mai mică
  • concert – a apărut in anii 1920 și are dimensiunea un pic mai mare și sunetul ceva mai grav
  • tenor – este mai mare decât varianta concert și are un ton mai intens, bogat în frecvențe de bas
  • bariton – a apărut în anii 1940, are cea mai mare dimensiune dintre toate și are sunetul cel mai apropiat de chitară

Având dimensiuni mici, sunet plăcut și fiind ușor de mânuit și transportat, ukulele este instrumentul ideal pentru copii, aceștia deprinzând cu ușurință abilitățile necesare unei bune interpretări și astfel constituie un mod foarte distractiv de a se acomoda cu muzica. De asemenea, ukulele se numără printre cele mai ieftine instrumente muzicale de pe piață, având prețuri incepând cu 100 lei.

La Școala Armonia se pot studia cursuri de ukulele personalizate de orice nivel, atât pentru copii, cât și pentru adulți.


error: Acest conținut este protejat!!