Povestea mandolinei pornește de la cele mai vechi picturi ale unui intrument cu o singură coardă care au fost descoperite în peșteri din Franța și datate între anii 15 000 BC și 8500 BC. O serie de dovezi arheologice plasează între anii 3100 BC și 2000 BC în Orientul Apropiat un instrument dezvoltat cu 4, 5 sau 6 perechi de corzi denumit lăută (în arabă oud) care se folosește și în prezent și care în limba arabă semnifică „bucată de lemn”. După secolul al VII-lea oudul și-a găsit drumul către Spania și Italia, iar la începutul secolului al XI-lea s-a răspândit în întreaga Europă. La finalul secolului al XIV-lea în picturi a apărut un intrument asemănător lăutei numit mandoră. Asirienii numeau acest instrument pandură, arabii dambură, spaniolii mandoră, iar intalienii mandolă care apoi au numit varianta mai mică mandolină.
După secolul al XIII-lea în foarte mare parte din Europa se cânta la lăută și astfel s-au dezvoltat numeroși compozitori și interpreți. Încă din vremea aceea, tehnica improvizației era un aspect important în interpretarea lăutei și astfel o mare parte din muzica acelei perioade nu a fost notată. Manuscrisul cu cea mai veche muzică la lăută ce a supraviețuit este italian și datează de la sfârșitul secolului al XV-lea. Secolele al XVI-lea și al XVII-lea au fost o perioadă înfloritoare pentru muzica interpretată la lăută și mandolină pentru ca mai apoi în secolul al XVIII-lea să se piardă ușor interesul pentru aceste instrumente. La finalul secolului al XIX-lea mandolina începe să își recâștige locul prin interesul interpreților italieni care devin renumiți pentru concertele lor din Europa și Statele Unite ale Americii, unde și-au și predat instrumentul. Mandolina a fost primul instrument cu corzi produs în anul 1894 de compania de renume mondial Gibson (SUA), companie care este recunoscută și în zilele noastre drept un producător foarte popular de instrumente muzicale.
Popularitatea mandolinei a cunoscut o altă creștere după a doua jumătate a secolului al XX-lea când a început să se dezvolte în mai multe varietăți de forme și acordaje. Astfel și-a găsit locul și în muzica modernă, în special country și rock (Led Zeppeline, Rod Stewart, Beatles, REM, Nightwish), până inclusiv în prezent.
Astăzi, mandolina este considerată un instrument cu un sunet bogat, moale și plăcut care emană căldură și sensibilitate și care se învață ușor. Tonul produs de mandolină se potriveste oricărui stil muzical, motiv pentru care acest instrument este adoptat de mulți artiști de pe întreg mapamondul în foarte multe compoziții atât populare, cât și moderne.
Școala Armonia oferă cursuri de mandolină personalizare de orice nivel, atât pentru copii, cât si pentru adulți.